Annonse

Da FB-gruppen Røde Luer spurte om jeg ville holde appell under demonstrasjonen for frihet og gjenåpning av Norge, sa jeg ja. Jeg tenkte det var en god utfordring for meg selv. Her er hele appellen: Oppdraget var at den skulle være fra meg Helsetine, som blogger: Talen skulle være personlig og inneholde noen historier. Samtidig ble det litt appell også.

Alvoret gjorde meg uredd

Jeg var nervøs og jeg visste ikke hva jeg skulle si. Da jeg tok med meg macen på café løsnet det, og jeg fikk skrevet det jeg trengte og vel så det. Det gikk tid til å korte ned og lese appellen høyt for meg selv, for å se om jeg holdt meg innnenfor tidsskjemaet. På årets kaldeste dag, og etter to andre appellanter var det endelig min tur. Da var jeg ikke nervøs lenger. Jeg var iskald. Viktigheten av å stå der og delta, gjorde meg uredd.

Appellen foran Stortinget der jeg deltok, var politisk nøytral og motivert av kjærlighet og frihet.

 

Her er hele appellen jeg holdt under demonstrasjonen 9. januar 2021. 

Hei, jeg heter Tine Holm

Jeg startet dagen med et isbad. Det er snart det eneste som er lov nå. Det var 1 grad i sjøen. Det er varmere enn det er der inne (peker mot Stortinget.)

 Jeg skal først si litt om meg selv og så får dere min personlige reise gjennom pandemien.  Jeg er helsejournalist og har bloggen Helsetine.  Jeg har vært journalist siden slutten av 80-tallet. Jeg har jobbet for Aller, Egmont, NRK, Aftenposten og jeg har hatt ledende stillinger.  Nå er jeg frilanser.

To ganger har jeg vært listekandidat i AP. Da de innførte maske på lokaltoget og kjøpesentrene i høst meldte jeg meg ut. Jeg kan ikke være medlem av et parti som bryter med menneskerettigheter og som ikke gjør noe med situasjonen? For hvor er opposisjonen? Hvem kan vi stole på?

Journalistene, som jeg var på samme side med, har sviktet samfunnsoppdraget.  Jeg er journalist i hjertet og det er vondt å se hvordan media har talt myndighetenes sak. Billige klikksaker virker som rene skremselspropagandaen. Hvor er gravejournalistene? Hva med de kritiske røstene? At en 95-åring dør på sykehjem er ingen nyhet og spekulativt å skremme folk med.

Verden er snudd på hodet – og helt andre folk er i min gjeng nå. Det er dere.

Det er snart 10 måneder siden Erna stengte ned Norge. Nå  fikk vi  ny lockdown over natta. Erna hadde snakket med Høie – ikke om bekymringen for barn og unges psykiske helse sånn som Helsesista har advart så kraftig om  – nei bekymring for SMITTEN.

Er det greit å stenge igjen med det lave smittetrykket vi har og så få på sykehus? La unge og folk som sliter i stikken enda en gang. Nei.

Jeg var naiv de gangene landet åpnet opp igjen . Jeg trodde det ville vare.

Det oppleves som å være i et  forhold med psykisk vold og kontroll. Når partneren har vært snill noen uker, så blir han slem igjen. Du blir herset med, du mister rettigheter igjen, du blir kontrollert og forvirret. For det er det jeg opplever skjer her.  Min og din stemme teller ikke. Vi blir ikke hørt.  Vil vi ha det sånn?

Da Erna ville ha alle hjem til Norge var jeg på Tenerife.

Jeg var på treningsreise med 20 damer. Vi skulle jo ikke hjem til Norge. Vi skulle trene! Noen ble redde og skalv av angst.  De dro hjem. Flere av mine venner er like redde fremdeles. Det er helseskadelig å skremme folk på den måten. Skandale.

To dager før vi skulle hjem ble stranden, bassenget og fellesområdene stengt . Ordre fra myndighetene. Hotellstaben mistet jobben og måtte dra hjem. Ingen var syke der. Vi måtte holde oss inne.  Lyder det velkjent? Ja for det er sånn vi har hatt det siden.  Vi har levd i et tyranni hvor menneskelig kontakt begrenses og alt stenger ned uten at vi får gode grunner for hvorfor.

Vi var tre jenter som reiste hjem til Gardermoen sammen. Folk skrev til oss på messenger at vi var idioter, at luftrommet var stengt og at vi ikke kom oss hjem. Det trodde ikke vi på. På flyplassen snakket vi om pandemien. Blir vi lurt – spurte en. Hun som jobbet i helsevesenet svarte. Ja, sa hun. Dette kjente jeg på.

Som helsejournalist har jeg intervjuet mange syke. Mammaen til en ung kvinne som tok livet sitt. Jenter med spiseforstyrrelser. Fattige barn i Mali. Kreftsyke. En fikk brystkreft med spredning. Hun lever ikke lenger. Influensa overlever de fleste. .

14 dager karantene var straffen for den turen til Tenerife. Jeg blogget om det, og har sjelden fått så mye kjeft. Jeg kunne ikke si høyt at jeg kjøpte en stemorsplante og en is med to meter avstand. Jeg måtte isolere meg 24-7. Det flommet over av tante Sofier og coronatroll. Alle visste hvordan jeg skulle oppføre meg.

Men å ta fra friske mennesker bevegelsesfriheten er ikke lov. Karantene er ikke lov. Det strider mot grunnloven. Hvorfor finner vi oss i det?

Frihet er viktig for meg. Menneskeverd, rettferdighet, respekt Samhold. Integritet. Sunn fornuft. At ting gir mening. Å stå opp for det vi mener. For vi er ikke sauer som skal kues av myndighetene. De skal ivareta våre rettigheter, ikke ta dem fra oss.

Mine sommerplaner gikk i vasken. Dagene gikk i ett. Men jeg husker at jeg møtte coronabestemor på stranda. Og hun var sinna. Hun ropte at jeg lå for nær henne og barnebarna. Barnebarna var ikke der og jeg var 3 meter unna. Jeg flyttet meg.  Etter dette så kjøpte jeg meg meterstokk – en sånn som Høie har – for å vise coronatroll at jeg holder meteren.  Den er også fin å fekte med og få bort sinnatroll med.

I høst trengte jeg miljøforandring og jeg dro til Tyrkia, til Alanya i seks uker. Jeg fløy uten munnbind. Norwegian godtok legeattest mot flyangst. Jeg  snakket med fastboende med stor slekt og masse venner. Ingen kjente noen coronasyke. Dette er politikk, sa de. Gutta  jobbet  med munnbind og visir i sterk varme. De kunne få store bøter uten. Det var vondt å se. Da visste jeg ikke at munnbindtyranniet skulle komme til Norge også. Jeg trodde ikke det var mulig.

Jeg holdt  meg steder jeg ikke trengte munnbind. Vi danset på barene etter at politiet var ferdig med runden. Sjekketrikset fra de innfødte var – jeg har ikke corona. Det var morsomt.

Mange slet med psyken – som her. En båteier med to småjenter sa at det var umulig å holde barna inne under portforbudet. Han tok de med i smug på motorsykkelen og kjørte til havet, der jentene kunne bade. Han var bekymret for skolebarna. De har ikke fått gå på skolen i hele år. Nå er det portforbud etter 21 og folk i Alanya som før hadde  jobb og klarte seg selv, får utlevert matpakke.

Etter 6 uker på reise, tok jeg en blodprøve hos legen min. Jeg hadde ikke antistoffer mot covid 19. Hvor smittsom er viruset da? Testene er upålitelige og viruset er ikke identifisert. Blir vi holdt for narr?

Det er lite fokus fra regjeringen på psykisk helse. På livskvalitet. Hjertet mitt blør for de som har det vanskelig, for ensomme og alle som mistet jobben. Jeg har selv følt på angst og ensomhet. All denne lidelsen for at noen skal holdes liv i på sykehjem. Og nå skal de få vaksinen først. De eldste og sykeste, folk med Alzheimer som helst vil dø.

Jeg er overrasket over hvor lite FHI ble lyttet til. Over at Guldvog og Nakstad i Helsedirektoratet fikk all makt. Camilla Stoltenberg protesterte – men nå er hun enig i alt Høie vil som en annen Judas. Har hun fått munnkurv?

«Så dum hun er da. Hun burde jo vært på folkets side,» sa en bekjent. Camilla avlyste sin nyttårsmiddag istedet for å si at såpass må vi unne oss.

Nå skal vi ha så få nærkontakter at jeg ikke kan snakke med meg selv i speilet. Barn og unge fratas fritidsaktivitene igjen i Oslo. Det er uansvarlig av myndighetene å ikke gi råd om hva annet vi kan gjøre for å holde motet oppe.

Jeg kjenner mennesker som går på veggen, de har mistet livsgnist og potens. De kommer seg ikke ut. Er det slike zombier vi skal bli til? Vi skal godta en helseminister som sier at du og jeg ikke kan klemme, date og ha sex. Jeg har friskmeldt dating på min blogg, men Høie dukker opp i garderobeskapet. Vi må jo leve livet ,folkens. Og en tidligere frilanskollega gjør det. Han dro til Rio de Janeiro for å møte en lokal venn og nå synger de nå koser vi oss sammen på terrassen. Så det er muligheter.

Flere er sinte over at jeg som helsejournalist og blogger bruker min stemme til noe annet enn å minne om smittevernregler.  Men jeg er ikke Erna Solberg. Ligner jeg på henne?

Jeg har blitt hengt ut som Kari Jaquesson-fan, som kvakksalver, vaksinemotstander og konspirasjonsteoretiker. Noen håper jeg og mine blir syke av corona. Jeg ble latterligjort fordi jeg delte helsetips fra Fedon Lindberg om å spise grønnsaker og vitaminer.  Å styrke immunforsvaret, spise sunt og trene er konspirasjonsteori.  Det har ingenting med covid-9 å gjøre . For en løgn.

Siden min Helsetine på FB er truet fordi jeg delte en video hvor dyktige leger i The World Freecom Alliance sa sin mening om viruset. Fakenews sier FB. Jeg kan ikke lenger bruke annonser og de begrenser hvor mange som ser siden. Det er sensur.

Men jeg vil bruke min stemme til å si det jeg synes er viktig – selv om ikke alle liker det. Dugnaden var aldri en dugnad. Det var tvang. Og hvorfor skal vi tvinges til å ha denne bleia i ansiktet som så mange eksperter har sagt at er unødvendig, ikke virker og kan ha  bivirkninger. Det går på integriteten løs.

Jeg har sagt min mening til det lokale Røde Kors – jeg synes ikke det er riktig med masketvang på leksehjelpen. Det endte i en uenighet. Men nå  har jeg fått en hyggelig melding fra generalsekretæren i Røde kors, Bernt Apeland. Alt godt herfra, skrev han.  Det varmer.

Da jeg handlet vin på polet før jul, ble det også vanskelig. Jeg ville handle uten maske, med avstand. Vekteren sa han kunne kaste meg ut. Jeg sa fra til ledelsen, og fikk en beklagelse. Jeg trengte ikke bruke maske. De skulle snakke med de ansatte. Så det nytter å si fra.

Vi som kjemper for frihet får  høre at vi har negative holdninger til smittevern. Men vi er gode mennesker og står for mye bra, det stemmer ikke. Vi må klage, ta det videre om ting skal bli bedre.

Makten er for sterk og vi kan ikke gjøre noe, sier flere av mine bekjente. Alle kan gjøre noe. Vi kan fortsette å stille spørsmål og være kritiske.  Bruke stemmen. Å delta her gjør meg sterkere, dere gir meg styrke. Det er meningsfullt å kjempe for frihet og gjenåpning av Norge, å stå sammen om noe.

Jeg skal avslutte med å lese et dikt jeg liker godt  og som passer for alle:  Det kan også leses av alle som tar på den masken bare fordi de er redd for å få kjeft av naboen på butikken. De har brukt den masken i en måned.

Våg å være ærlig
våg å være fri,
våg å føle det du gjør,
si det du vil si.
Kanskje de som holder munn
er reddere enn deg.
Der hvor alt er gått i lås
må noen åpne vei.

Våg å være sårbar.
Ingen er av stein.
Våg å vise hvor du står.
Stå på egne bein.
Sterk er den som ser seg om
og velger veien selv.
Kanskje de som gjør deg vondt
er svakest likevel.

Våg å være nykter.
Våg å leve nå.
Syng, om det er det du vil,
gråt litt om du må.
Tiden er for kort til flukt.
Bruk den mens du kan.
Noen trenger alt du er,
og at du er sann.

Hans-Olav Mørk.

Les også: Ulovlige koronabestemmelser: Demonstrerte for frihet og kjærlighet; mistenkeliggjort i media.

Les også: Isbad mot virus: Derfor virker det. Hold hodet kaldt og hjertet varmt.

Les også: Wim Hof, The Ice Man: Riktig pust og isbad gjør deg sterkere

 

Jeg har fått gode tilbakemeldinger på denne appellen: Levende, inkluderende og to the point, god og underholdende og akkurat passe lang, er noen av tilbakemeldingene jeg fikk. Det varmer. Jeg var nemlig ganske sliten på kvelden.

Takk til alle som bidrar til å skape et bedre og friere Norge. Dere er mange og dere vet hvem dere er. 🙂

Respons på appellen her:

«Hei 🙂 Beklager så veldig, veldig mye at jeg ikke har svart deg før nå. Det har rett og slett kommet så mange meldinger siste ukene ifm. Røde luer, at tiden ikke har strukket til. Takk selv for markeringen, og ditt bidrag ❤ Kjetil Dreyer har sendt meg fullkvalitetsdekning av hele markeringen. I den er du inkludert. Jeg håper jeg får tid til å legge ut ditt fine bidrag i helgen. Det var MANGE som kommenterte at du rørte publikum, eller var «rå» 🙂 Så bra jobba! Klem ❤ Takk. 💞«
Ann Helen.
«Du var den beste appellanten. Levende og inkluderende og humoristisk. Ikke la deg knekke av mannlige destruktive krefter.»
Anette.
«Takk for kontakt her Tine! Du og Kjetil var begge rivandes gode, du til og med kortfattet (opplevd slik). Virkelig bra appell!» Mvh Steinar

 

Mer om FB-gruppen Røde Luer for frihet og gjenåpning av Norge her.